3 Aralık 2013 Salı

HAYDİ ENGELLERİ KALDIRALIM



Öncelikle bugünü fark etmemi sağlayan nugi'li hayat'ın yazarına çok teşekkür ediyorum. En son 2006'da bir sosyal sorumluluk projesinde gönüllü olarak çalışmış, sponsorlar eşliğinde bir maraton düzenlemiş, orada engelli arkadaşlarımızla el ele yürüyüp, hiç dışarı çıkmamış dış dünyaya açılan tek pencereleri akrabaları ve aileleri olan engelli arkadaşlarımıza bir pencere hediye etmeyi elimizden geldiğince başarmıştık. 50.000 engelli arkadaşımıza bilgisayar hediye etmeyi planlamıştık ve çok daha fazlasını sponsorlarımız sayesinde arkadaşlarımızla buluşturmuştuk..

Tabi bu yapılabilecek küçücük şeylerden bir tanesiydi. Küçücük diyorum çünkü Türkiye'de 2002 rakamlarına göre 8,5 milyon engelli vatandaşımız bulunmaktadır. Tabi onlar için uygun koşullar sağlanmadığı için görünmezler. Onların çok daha fazlasına ihtiyaçları var. Engellerinin kalkmasına, hayatlarını bizler gibi sürdürmeye ihtiyaçları var. Dışarı çıkıp parklar da gezmeye, markette kendi alışverişlerini yapmaya, her şeyden önemlisi oksijene ve dört mevsime şahit olmaya ihtiyaçları var.

Türkiye toplu taşıma konusunda engeli olmayan vatandaşını bile karşılayabilecek durumda değil ama engelli kardeşlerimiz için fiziksel açıdan hiç uygun durumda değil. Şöyle bir proje gündemdeydi; toplu taşıma araçlarına ENGELLİ RAMPASI, iyi düşünülmüştü güzel düşünülmüştü ama proje iki yıl ertelendi.

Sadece bununla bitmiyor; engelli vatandaşımız maalesef bizim aldığımız eğitimi alamıyor, çok iyi eğitim alabilseler bile iş hayatında bir yer edinemiyor. İş kanununa göre 50 ve daha fazla işçi çalıştıran özel sektör kuruluşları yüzde 3, kamu kuruluşları yüzde 4 engelli işçi çalıştırmak zorunda. Ancak bunlardan sadece sigortası yatırılıp çalıştırılıyor gibi görünen engelli kardeşlerimiz ya da "cezası neyse öderim engelli çalıştırmam" diyen kuruluşlarda istihdam sağlayamayan engelli vatandaşlarımız mevcut. BURADA 

Ne yapılabilir diye geçiyor aklımızdan değil mi? Avrupa'da okullarına giden engelliler, çalışan engelliler için ne yapılmışsa aynısını. Yaratıcılık değil bahsettiğim, hadi kopya çekelim. Ve unutmayalım, hepimiz birer engelli adayıyız, buna duyarsız kalmayalım. Haydi ENGELLERİ KALDIRALIM!!!

Sevgilerimle
pehito

Not: Eğer şikayette bulunursak, 336.000 toplu taşıma aracı trafikten men edilebilir ya da engelli vatandaşımız için uygun hala getirilebilir. Bir kişi belki koca bir hiç ama tüm Türkiye koca bir okyanus. 

14 yorum:

  1. Duyarlılığın için teşekkür ederim Pe Hito... Bir imza, bir şikayet küçük görünebilir bireysel olarak ama toplandığında pek çok olumsuzluğu ortadan kaldıracak bir güç olacaktır..Biraz empati.. İhtiyacımız olan tek şey bu..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kahve telvesi

      Ben de seni bu duyarlı yorumun için kutlarım.
      :)
      Kesinlikle öyle, sayı ne kadar artarsa etkinlik de o kadar artıyor.
      Kendi hayatlarımızla o kadar meşgulüz ki başkasını göremiyoruz. Halbuki başka bir ele dokunduğumuzda kendimizi çok daha iyi hissedeceğimiz aşikar.
      Sevgilerimle
      :)

      Sil
  2. Geçen haberlerde çıktı. Belediye arabalar kaldırıma park etmesin diye kaldırımı öyle yüksek yapıyordu ki.. bırak engelliyi, insan kendisi bile çıkamaz tek başına. Kaldı ki bunun çocuğu var, yaşlısı var. Yok mu başka çözüm yani. O park eden arabalara çok gıcık oluyorum, gördüğümde tekmeler atmak istiyorum hepsine.
    Ama bunu engellemek için insana engel gibi kaldırım yapmak çözüm olmamalı. Ver yüksek ceza, düş peşine.. ama yok, uğraşmıyor kimse.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uyuşuk Hayalperest

      Çok iyi bir gözlemcisin. Bütün bunların yanı sıra toplu taşıma araçlarına verilen iyileştirme süreci bir yıl uzatıldı ve belediyelere ciddi sayıda yüksek tabanlı otobüs alındı.
      Umarım en kısa zamanda doğru adımlar atılmaya başlanır.
      sevgilerimle
      :)

      Sil
  3. toplum olarak yeteri kadar duyarlı olmadığımızı düşünüyorum.. duyarsızız.. gereken önem verilmiyor sanki, bu üzücü..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir hayal kur

      Biz başımıza gelmeden anlayamıyoruz. Umarım değişir.
      :)

      Sil
  4. bence pehitocum tecrübeli biri olarak yani daha önce sosyal sorumluluk projesinde görev alıp başarılı olmuş biri olarak
    (bu konuda ayrıca tebriklerimi kabul et :))
    bir link versen mesela
    biz tembel milletiz :(
    araştırmaya üşenebiliriz çoğu zaman ama bir link olsa oradan direkt şikayetimizi arzumuzu bildirsek daha ii olur bence
    ben geçenlerde bir belediyenin sitesine şikayet yazmak istedim ama sayfa aktif bile değildi , sitede sadece 'şunu yaptım ben , bunu yaptım ben , bak çalıştım oldu ' gibisinden resimler vardı ama şikayet edilecek sayfa ayarlanmamıştı , tarjikomik bişi ama gerçek işte
    öpüyorum canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tülay Demirbaş

      Kaynak olarak verebileceğim bir link var http://www.yesilgazete.org/blog/2013/07/06/engelli-dusmani-araclar-sikayet-bekliyor/ buradan ayrıntılı bilgi edinebilirsin. Şikayeti ulaştırma bakanlığına yazılı ya da yüz yüze yapabilirsiniz. Biraz zahmetli.
      Sosyal medyada hesaplarınızdan paylaşıp, konuyu dikkat çekici bir hale getirebilirsiniz. Gerçi neredeyse temmuz ayında bütün resmi gazetelerde yayımlandı. Ama yine de ne kadar dikkat çekilirse o kadar iyidir diye düşünüyorum.
      Anlıyorum.
      :)
      İlgin için teşekkürler
      Sevgilerimle
      :)

      Sil
  5. heeey bi saniye sen engelliler için bişiler yapabiliyor musun yaa. yani somut şeyler. türkiyenin her yanında. benim de yardım etmek istediklerim var ve çözüm ürtetemiyorum. sivil toplum projeleri biliyorum ya ben de yazdım ama bunlar genel çözümler. diyelim tek bir engelli arkadaşa nasıl yardım edebiliriz. bi kasabada filansa. hiç evden çıkamıyosa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone

      Evet 2006 yılında böyle bir projede yer almıştım, ben yapmamıştım. Bir ekip işiydi, birlikte yapmıştık.
      Engelli arkadaşlarımızın açtığı forumlar var, onlara bakabilirsin. Bir de nasıl bir şey yapmak istediğini anlamadım, bireysel olarak bir şey yapmak istiyorsan kendi imkanlarınla ona ulaşman gerekiyor, bahsettiğin kişinin fiziksel engelini bilmiyorum. Ama bu işlerin ses getiren organizasyonlar düzenleyip, sponsorlarla çözülebileceğini biliyorum.
      Bir de devletin bin dereden su getirip bir sürü bir sürü şarta bağladığı yardımlar var. Onlar içinde gerekli kurumlara evinden ayrılamayan kişi için bireysel olarak baş vuruda bulunup devlet yardımı almasını sağlayabilirsin.
      Eğer yardım edebileceğim bir şey varsa, her zaman hazırım.
      :)

      Sil
  6. Eline sağlık duyarlı arkadaşım çok güzel bir yazı olmuş:)) benden bahsettiğin için de kocaman teşekkürler:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nugili hayat

      Asıl ben teşekkür ediyorum, beni uykumdan uyandırdığın için. Nasıl bahsetmem yazıya sebep olan sensin.
      Sevgilerimle
      :)

      Sil
  7. Çok güzel bir konu bu. Ama ne yazık ki oturduğumuz yerden desteklemekle olmuyor. Elimizden ne gelir bilmiyorum. Ben tekerlekli sandalyesi olmayanlar için şu kapak toplama olayına ağırlık verdim hala da topluyorum çevremden. Gerekli yerlere teslim ediyorum. Umarım amacına ulaşır, umarım bir kişiye daha özgürlük kazandırabilir...

    Toplu taşıma araçlarını görmüştüm bir ara ben. Ama sonradan iptal oldu sanırım, hiç görmedim bi daha. Eğer birlikte yapabileceğimiz bi proje olursa bende seve seve desteklerim ve katılırım canım.

    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kahve Tadında

      Kapak biriktiriyor oluşun çok güzel. Harika bir adım.
      :)
      Engelli arkadaşlarımızın açtığı forumlar var, "sizin için ne yapabilirim" deyip yerine ulaşacak çok şey yapabilirsin ve düşünelim bakalım biz blogerlar olarak ne yapabiliriz.
      Bu konuyu düşüneceğim.
      :)

      Sil