16 Aralık 2012 Pazar

ANNE OLMAK


anne olmak

Bir annemin anlattıkları var kulaklarımda, biz üç kız kardeşiz benden küçüğüyle aramda bir yaş, en küçüğüyle aramda 2,5 yaş var. Yani 2,5 yılda üç çocuk büyütmüş kadın. Anlatıyor; 'Karnınızı doyurur, altınızı temizler yatırırdım uyurdunuz. Kolay olmasa bu kadar yaş arası olan üç çocuğa bakılır mı? Senin de öyle olacak kızım. Hem ben de vardı üç tane, sende olacak bir tane. Öyle zor olsa, insanlar ikinciyi yapar mı?' Ve daha motivasyonu artıracak nice bir takım cümleler. Ben de almışım gazı, annem doğru diyor, bak o üç tane yapmış, ne de güzel bakmış yapılır da bakılır da :) Ve çocuk operasyonu başarıyla gerçekleşir, dokuz ay sonra bebiş kucağa alınır :)


Çok geçmedi, kızımı dünyaya getirdikten iki hafta sonra, yıllarca kandırıldığımızı anladım.

O anne-bebek reklamları yok mu , o reklamlardaki gülen bebek, yatağa koyduğun gibi uyuyan bebek, huzurlu anneden, ibaret değil annelik. Hangi mamayı kullanırsan, hangi bezi takarsan tak -agucuk, bugucuk- deil, bu böyle biline. Biz kadınlara diretilen bu mükemmel anne-bebek imajı ,kadınlar için zaten zor olan anneliği, daha da zorlaştırıyor. Arada salya sümük ağlayacaksın, yapamayacaksın, bezleyemeyeceksin, bazen susturamayacaksın, bazen sütün olmayacak mamayı dayayacaksın, inan hepsi çok normal :)

Çocuk senin canın, senin kanın kimse sana ondan daha yakın olamaz, dünyada sahip olabileceğiniz en değerli varlık, öyleki gazı çıktı diye mutlu olduğunuz, bugün kakasını yedi kere yaptı diye rahat uyuduğunuz tek varlık. Bakımıyla ilgili fikrinizin olmadığı ve onu hayatta tutmak için seferber olduğun minicik bir canlı.

Acıkacağını, bezini kirleteceğini, kusacağını isteklerini ağlayarak belirteceğini bunları biliyoruz. Buraya kadar, sıkıntı da yok zaten.

Peki ya bilmediklerimiz; acıktığında memelerinde sütün yok, ne yapacaksın? Sütün çok bebek emmiyor süt sıtması oldun, ne yapacaksın? Haydiiii.. bebek kolik, sabah 5 akşam 8 aralıksız ağlıyor, ne yapacaksın?

Sana ait tek kişilik bir yaşamın varken onu elin oğluyla birleştirip :) hayatını paylaşmaya başladıktan ve buna henüz alışmışken, minik bebekle birlikte üçüncü bir kişinin de bütün sorumluluğunu alıyorsun. Elin oğlu kendi ihtiyaçlarını, en azından temel ihtiyaçlarını -tuvalete gitmek, hazır yemeği yemek,  yıkanmış ütülenmiş giysilerini giyinmek- karşılayabiliyor, yeni üye onları da yapamıyor.

Bebek dünyaya geldikten sonra artık banyoda iki dakikadan fazla kalamazsın, tuvalet ihtiyacını akşam kocan eve gelene kadar bekletirsin, tabi önce onun tuvaletten çıkmasını beklersin :) yemek bulursan yersin (çocuktan vakit kalıp yemek pişirememişsindir) , sütüm olsun diye, bol bol su içmeyi ihmal etmezsin, ağzından iki lokma geçiyorsa onu da süt olsun diye atarsın ağzına yani yine kendini değil o miniği düşünerek beslenirsin. Yoksa onu da ertelersin.
Bir de insanlarla uğraşırsın.

Benim HAMİLELİK TERÖRİSTİ dediğim -tümü kadınlardan oluşan- bir insan grubu var. Bunlar' bebek üç aylık olmadan, hamile olduğunu kimseyle paylaşma ' DÜŞÜK YAPABİLİRSİN' le başlarlar,
'karnın sivri bu erkek olacak'la devam edip,  halbuki ultrasonda bebek kız denmiştir ama sen yine de tereddüt etmeye başlarsın ' ya erkekse gitti bütün hazırlık', 'senin sütün yaramıyor, bu çocuk çok zayıf' la görevlerini başarıyla tamamlarlar.. Lohusa kadın DEPRESYONA başarıyla itilmiştir ve artık iki kat daha lohusadır.

Bir sürü ne yapacaksınlar birikip duruyor yanında deneyimli kimse yok, kocan işte, anne memlekette, bakıcı alacağı paranın derdinde ne yapacaksın? Bedenine bakıyorsun damar damar memelerin kocaman, bebek çıkmış karnın kocaman, aldığın kilolar bedeninde kocaman, soruyorum ne yapacaksın?

Heyt herkes kenera çekilsin geliyorum ben. ANNESİN SEN. Herşeyin altından tek başına kalkması beklenen,  öyle ya annelik bebek karnındayken kodlanıyor bedenine, HADİ ORDAN! yok öyle birşey kim emek harcıyor, o bebekle daha fazla vakit geçiriyor  ,o ANNE oluyor. Nasıl evlatlık alınıp, kendi çocuğu gibi büyüten insanlar var. Duymadık mı hiç; benim babam da, annem de BABAM diyen eskiden çocuk şimdi adam olmuş yetişkinleri. Neyse bütün bunlar geçer sonunda bakmışsınız bir yıl geçmiş, iki yıl ve sonraki yıllar..Sen kendini adamışsındır çocuğuna; sevgiyle aşkla, aman iyi olsun, aman sağlıklı olsun, aman eğitimli olsun ve daha bir sürü amanlar..

HAMİLELİK TERÖRİSTLERİ bu dönemde tekrar çıkarlar ortaya. Yememişlerdir, içmemişlerdir, silahlarını kuşanmışlardır ve Allah Allah Al... çıkarlar meydana. Senin çocuğun niye ağlıyor? Soruyu sorar, cevabı hazırda bekler ilgilenmiyorsun da ondan. Seninkinin zayıfı gelmiş, ilgilenmiyorsun da ondan, aaaaaa üniversiteyi kazanamadı mı, ilgilenmedin de ondan.

Yahu 'yememişim, içmemişim, koynuma sarmışım bugünlere getirmişim, tuvalete sı.....maya gitmemişim ne diyorsun sen kadın' demek istiyorum ama yok. Çocuğa sakla enerjini lazım olacak kızım deyip, yutkunuveriyorum ağız dolusu lafımı.

Haaa... bu arada sen bak bu teyzelerimin, ablalarımın çocuklarına; en güzeli onlar, en akıllısı onlar, Türkiyede'ki üniversiteler yetmemiş Oxford mezunu olmuşlar, sanırsın ama gerçek öyle değildir tabi :)

Bakın anne olmak zor, çocuğu en kolay olan, yatırdığı gibi uyuyan kadına da zor, zır zır ağlayanına da zor. Rahat bırakın şu taze anneleri bana çektirdiniz, onlara yapmayın bari. Alın elinize bir tas çorba 'hadi kızım iç deyin' ya da gidin 'hadi sen bir saat uyu ben bakarım bebeğe' deyin.

Öyle oturduğun yerden eleştirmek en kolayı, kaldırın kıymetli po...nuzu da yardım edin, haydiiii ablalarım.teyzelerim göreyim sizi.........    :)

Bu yazı güzeller güzeli kızıma gitsin, daha bilinçli bir toplumda benim yaşadıklarımı yaşamadan büyüsün, ergen olsun, kadın olsun, anne olsun... :)

pehito

2 yorum:

  1. En son cesaret edebileceğim şey anne olmak. Allah kolaylık versin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eliyüzüdüzgünöğretmenkız

      Hoş geldin.
      :)
      Belki bir gün fikrin değişir..
      :)

      Sil